De kosten van mediation

De kosten van een mediationprocedure zijn:

φ Het intakegesprek is kosteloos.

φ Het uurtarief van de mediator. Meestal worden de kosten in gelijke delen door de partijen gedragen. Wanneer twee partijen bij de mediation betrokken zijn, is dit per partij € 75,00* per uur. Bedrijfsmatige mediation bedraagt € 185,00* per uur.

Uiteraard staat het de partijen vrij om andere afspraken te maken over de verdeling van de kosten.

φ Kosten, die door de partijen zelf gemaakt worden. Partijen kunnen ook tijdens de mediation hun eigen adviseurs inschakelen. Bijvoorbeeld een accountant of een advocaat.

φ Wanneer de gesprekken buiten een straal van 25 kilometer van het kantoor plaatsvinden, wordt er € 0,25 per kilometer in rekening gebracht. Uiteraard worden andere kosten vooraf in overleg met partijen overeengekomen.
..
Financiële bijdrage mediation
Relatiekamer werkt ook op basis van toevoeging (gesubsidieerde mediation). Indien u een laag inkomen heeft, kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten van de mediation.

Indien u bijvoorbeeld doorverwezen wordt door de rechtbank of het Juridisch Loket kunt u in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van de Raad voor Rechtsbijstand voor mediation. Deze eenmalige bijdrage wordt vastgesteld op basis van uw inkomen. De tegemoetkoming wordt toevoeging genoemd.

De Raad voor Rechtsbijstand moet uw inkomen en vermogen beoordelen, wanneer u een bijdrage in de mediationkosten vraagt. Wilt u weten in hoeverre u in aanmerking komt voor een bijdrage? Kijk dan even op de internetsite van de Raad voor Rechtsbijstand › Of neem even contact met ons op.

* Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.